Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου “ Δωρεάν Υγεία για τους Ανασφάλιστους” 21-02-2014


Σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 2014, στη Διεθνή Συνάντηση των μελών του Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, που έλαβε χώρο στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11,Πλάκα) στις 12.15μμ, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, με κύριους ομιλητές την Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας (Δρ. Άννα Μαΐλλη), τον Πρόεδρο της Ισπανίας (Δρ. Alvaro Gonzalez),  τον Πρόεδρο της Γαλλίας (Δρ. Thierry Brigaud) και τον Πρόεδρο της Γερμανίας (Καθηγητή Jochen Zenker).
Οι Πρόεδροι των αντιπροσωπειών του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου μίλησαν στη συνέντευξη τύπου για τα ανησυχητικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας στην ΕΕ καθώς και για τον αντίκτυπο που έχουν αυτά στην πρόσβαση στα συστήματα υγείας. Στις 2:00μμ, τα μέλη των Γιατρών του Κόσμου από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν ένα δρώμενο(flashmob) στην Πλατεία Μοναστηρακίου, προσπαθώντας να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις ευπαθείς ομάδες που ζουν στην Ελλάδα. Σε μια συμβολική κίνηση, 30 έγκυες  γυναίκες και 30 γιατροί, στάθηκαν απέναντι και ανάμεσά τους υπήρχε μια  “αλυσίδα” από χαρτονομίσματα.
Τα μέτρα λιτότητας έχουν βαθειά επίδραση σε όλα τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, και στην πρόσβαση στην υγεία σε όλη την Ευρώπη. Στην Ισπανία, οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και οι άποροι χρόνια ασθενείς δεν μπορούν πλέον να καλύψουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Στην Ελλάδα, το σύνολο του δημοσίου συστήματος υγείας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Και πολλές άλλες Χώρες Μέλη έχουν αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής στα ιατρικά έξοδα που πρέπει να καταβληθεί από τους ασθενείς. Οι ευπαθείς ομάδες είναι τα πρώτα θύματα αυτών των πολιτικών.
Ως επαγγελματίες υγείας και σε συμφωνία με την ιατρική ηθική, αρνούμαστε να αποκλείσουμε οποιονδήποτε, για λόγους διοικητικού καθεστώτος ή έλλειψης οικονομικών πόρων. Ζητούμε τη λειτουργία δημοσίων συστημάτων υγείας που βασίζονται στην αλληλεγγύη, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, ανοιχτών σε όλους όσοι ζουν στην ΕΕ, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Απαιτούμε ίση πρόσβαση για όλους στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών και στην παιδιατρική φροντίδα. Απαιτούμε όλες οι έγκυες γυναίκες να έχουν ίση πρόσβαση στην προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου